Tandtråd – Guide til brug af tandtråd

Sådan bruger du tandtrådDet er godt at bruge tandtråd, da den renser godt ind imellem tænderne, hvor det kan være svært at komme til med en tandbørste. Ved jævnlig brug af tandtråd, reducerer man antallet af bakterier, som kan sætte sig fast og gøre skade imellem tænderne. Man kan få dem skrabet væk og bevare de små mellemrum mellem tænderne. Men hvordan gør man, hvor tit skal man bruge det og hvad findes der evt. af bivirkninger. Det kan du få svar på i denne guide til brug af tandtråd.

Hvis du ønsker at købe tandtråd online, så kan du købe det her.

Sådan bruger du tandtråd

Ved brug af tandtråd, kan du fjerne plak og madrester, der hvor tandbørsten har svært ved at komme til. Det er især imellem tænderne, men også lige under tandkødsranden. Det er derfor her du skal bruge tandtråden først og fremmest.

  1. Start med at rive ca. 40 cm tandtråd af, og vikl det om dine pegefingre, så du har ca. 4 cm tandtråd mellem fingrene, som du kan bruge.
  2. Stram tråden ud mellem dine fingre, og før den op og ned imellem dine tænder. Bøj den lidt rundt om tanden og træk den op og ned. Husk at gør det op ad begge tænder ved hvert mellemrum.
  3. Prøv at komme lidt ned under tandkødsranden. Du må dog ikke presse den ind hvis det ikke lige kan lade sig gøre, det kan give snitsår og ømhed i tandkødet.
  4. Når du går til næste mellemrum, bør du skifte til et rent stykke tandtråd, så du ikke afsætter de rester og bakterier fra forrige tand i den nye.
  5. Brug de samme glide bevægelser frem og tilbage på næste tand, så du dækker hele tandens overflade og kommer ned under tandkødsranden, uden at skade tandkødet.

Når du kører tandtråden ned under tandkødsranden, er det vigtigt at du gør det forsigtigt. Der kan gemme sig rigtig meget skidt og snavs hernede, hvorfor det er vigtigt at du så vidt muligt kommer herned og får renset op. Men du skal passe på, at du ikke presser ned hvor der ikke er plads. Så kan du komme til at bløde her. Blod er aldrig godt og det kan være med til at samle yderligere skidt bagefter. Det kan også give unødig irritation af dit tandkød. Så prøv at se om du kan få tandtråden ned, men er der ikke plads, så må du hellere opgive.

Forskellige typer af tandtråd

Der findes flere forskellige slags tandtråd. De fås med og uden voks og så findes der også nogle med smag osv. Desuden laves de i lidt forskellige materialer, hvor forskellen primært ligger i om det er en flertrådet eller enkelttrådet tandtråd. Her er det bedst (og dyrest) med en enkelttrådet tråd, da den ikke så nemt trævler op ved brug mellem tænder der sidder tæt sammen, som den flertrådede kan finde på at gøre.

Men generelt er der ikke den store forskel i resultatet, uanset om du bruger en tandtråd af nylon eller den lidt dyrere PTFE-tråd. De er sådan set lige gode til at fjerne madrester og plak.

TandtrådsholderDer findes også tandtråd som sidder på en holder. Sådan en tandtrådsholder kan være ganske praktisk, og du har en lille stikker som du kan føre ind i munden og ned mellem tænderne. Så er du fri for at stå med en lang tråd spændt ud mellem dine egne fingre.

Her er tandtråd især velegnet

Tandtråd er især velegnet til brug mellem tænder der sidder tæt sammen. Her har tandbørsten ingen chance for at komme ind og rense. Her er det nødvendigt at bruge tandtråd for at få renset op.

Derudover er det også godt for personer med bøjle, broer og andre implantater, at bruge tandtråd til at rense godt op, de steder der ellers kan være svære at komme til.

Skal du bruge tandtråd før eller efter tandbørstning?

Der er mange der spørger sig i hvilken rækkefølge man skal bruge tandtråd. Skal man gøre det før eller efter at man har børstet tænder. Det bedste råd er faktisk at gøre det efter du har børstet tænderne. Så har du fjernet det værste ved tandbørstningen og får ikke kørt noget andet skidt fast med tandtråden.

Hvis du bruger mundskyl, så skal du bruge det helt til sidst. Så rækkefølgen hedder: Tandbørstning, tandtråd og så mundskyl.

Hvor tit skal du bruge tandtråd?

Det anbefales som udgangspunkt at bruge tandtråd én gang om dagen. Ved daglig brug får du reduceret kraftigt i plakken og de madrester der samler sig imellem tænderne.

Har du stor tendens til at samle større stykker madrester imellem tænderne, så kan du bruge tandtråd efter de større måltider og dermed mere end en gang om dagen. Men som udgangspunkt er én gang helt fint.

Køb billig tandtråd online her

Du kan købe tandtråd online på nettet her. Du finder et bredt udvalg af de forskellige typer tandtråd. Det mest kendte mærke er Oral-B tandtråd, men du finder også Gum og Tandex. Ligesom der er lange ruller med tandtråd, eller tandtråd der sidder på en holder.

Køb tandtråd her

Om brug af tandtråd forlænger livet, er nok yderst tvivlsomt, men det kan i hvert fald være med til at dine tænder kan leve længere.

Comments

  1. polle skriver

    Hej hjemmeside. Tak for hjælpen. 🙂

Speak Your Mind

*