Tandsten – Den ultimative guide til at fjerne det

Tandsten - Sådan fjerner du detTandsten er kalkaflejringer på dine tænder, som du bør gøre hvad du kan for at få fjernet. Hvorfor og hvordan vil du høre mere om i denne artikel.

Hvad er tandsten?

Tandsten er som sagt kalkaflejringer som opstår udenpå dine tænder. De opstår typisk fra tandkødsranden og op ad tænderne. Du kan sammenligne disse kalkaflejringer med det som sker i vores vandrør, elkedel og andre steder hvor vores vand det løber. Kalken der danner tandsten stammer dog ikke fra det vand vi drikker, men fra vores eget spyt.
Der kan også opstå tandsten under tandkødsranden. Det opstår via kalken i væsken i selve tandkødet og fra blødninger i tandkødet. Blødninger kan opstå hvis man lider af paradentose.

Tandsten har en ru overflade. Der sætter sig derfor nemt plak og andre bakterier fast i tandstenen og kan være med til at give alvorlige skader på tænderne og tandkødet.
Du kan konstatere om du har tandsten ved at kigge efter en brunlig eller gulig og hård belægning på tænderne. Typisk opstår det på fortænderne i undermunden eller kindtænderne i overmunden.

Derfor skal tandsten fjernes

Det er vigtigt at du får fjernet tandsten hvis du først har fået det. Både i det daglige via din tandbørstning og andre rutiner du bør have, men også at du mindst to gange om året får udført en tandrensning hos din tandlæge.

Du skal sørge for at få indarbejdet en rutine i dagligdagen, hvor du får fjernet tandstenen. Det er vigtigt, da tandsten kan give en række følgeskader og sygdomme på tænderne, hvis det får lov til at stå uberørt hen.

Indenunder tandstenen kan der sidde og ophobe sig en hulens masse bakterier. Da tandstenen ofte starter lige ved tandkødet, eller sågar nogle gange ned under tandkødsranden, så kan der altså samle sig mange bakterier omkring tandkødet. Dette kan give dårligt tandkød.

Dårligt tandkød kan resultere i at tandkødet bliver ude af stand til at holde ordentligt fast på tænderne. Det kan faktisk give løse tænder. Tænder som man risikerer til sidst falder ud af munden. Det er dette man kalder paradentose. Paradentose er en alvorlig sygdom i munden, som i mange tilfælde ender med at folk enten helt eller delvist må have gebis, da tænderne simpelthen ikke kan sidde fast i det dårlige tandkød.

Udover at tænderne har svært ved at sidde fast, så kan det også resultere i store lugtgener fra de mange bakterier der sidder rundt omkring i munden, uden at man kan komme til dem.

En anden ting der kan opstå når vi ikke fjerner vores tandsten, er huller i tænderne. Når der nu sidder så mange bakterier fast i og under tandstenen, så sidder disse bakterier også “gnaver sig ind i” tænderne. Det giver til sidst huller i tænderne. Huller som ikke altid kan laves, hvorfor tænderne nogle gange må trækkes ud. Alt sammen pga. at man har ladet tandstenen sidde for længe på tænderne.

Derfor skal der herfra lyde en stor opfordring til at få fjernet tandsten i en hulens fart hvis du har det. Når det er fjernet, er det derfor vigtigt bagefter, at opbygge en rutine, så man jævnligt selv gennemgår tænderne og holder tandstenen nede og på et minimum. Læs herunder hvilke metoder du kan bruge for at fjerne tandstenen selv derhjemme.

Sådan forebygger du tandsten

Hvis du vil forhindre at du får tandsten, er der flere ting du kan gøre. Længere nede i artiklen kommer jeg med nogle tips til hvordan du fjerner tandsten hvis du først har fået det.

Brug tandpasta mod tandsten

Tandpasta mod tandstenDer er lavet forskellige tandpastaer som indeholder stoffer som kan hjælpe imod tandsten. Dette er dog mest forebyggende, så er du alvorligt ramt af tandsten, skal der andre metoder til.

Disse tandpastaer hedder ofte noget med antitandsten eller tandstenkontrol eller lignende.

Du kan bla. købe denne tandpasta, som beskytter imod plak og tandsten.

I tandpastaen findes kridt og kiselsyre som er med til at fjerne plak og andre tandbelægninger, så du forebygger dannelsen af tandsten.

Tyggegummi der beskytter mod tandsten

Tyggegummi mod tandstenDer findes også noget tyggegummi som beskytter imod tandsten. Ved at tygge på det, udløses forskellige stoffer i din mund som er med til at forhindre tandsten i at kunne sætte sig fast på dine tænder.

Dette tyggegummi kan du købe lige her.

Sådan fjerner du tandsten

Mange tror fejlagtigt at bare man børster tænderne grundigt, så fjerner man tandsten. Dette er ikke korrekt. Tandsten er kalkaflejringer på tænderne som er rimelig modstandsdygtige overfor de ofte bløde hår som tandbørsten har. Du kan fjerne bakterier og andre lettere ting fra tænderne, men tandstenen vil i langt de fleste tilfælde blive siddende tilbage på dine tænder.

Der findes flere metoder til hvordan du kan fjerne tandsten. Den mest effektive er selvfølgelig at gå til tandlægen og få dem til at lave en ordentlig tandrensning som bla. inkluderer at fjerne tandsten. Men det kan du jo ikke gøre hver dag. Du bør derfor finde en metode til effektivt at kunne fjerne eller begrænse tandsten på dine tænder i dagligdagen.

Brug tandtråd

Man skal ikke have fulgt med i gode råd til vedligeholdelse af tænder ret længe, før man har hørt at man skal bruge tandtråd. Det er desværre noget som alt for få de gør. Brug af tandtråd hver dag er med til at holde belægningerne på tænderne nede på et minimum. Du får lige kradset dagens små samlinger af tandsten af tænderne, mens det stadig sidder løst.

Brug tandtrådsstikker

TandtrådsstikkerUdover at bruge tandtråd, kan det anbefales at bruge de der tandtrådsstikkere, som i den anden ende, ligesom har en plastic pind eller skraber. Når du har renset tænderne med tandtråden, kan du vende stikken om og bruge det lidt hårdere plastic til at kradse yderligere dér hvor der er samlet synlige belægninger.
Med denne plastic ende, kan du faktisk få løsnet en hel del tandsten. Men der kan dog være belægninger som har sat sig så hårdt fast, at du må opgradere dine metoder med noget der er hårdere end plastic.

Tandtrådsstikker er nemme at bruge, da selve tandtråden er strammet ud på stikken og så er der en plastic skraber i den anden ende.

Du kan købe tandtrådsstikker lige her.

Brug en hård og skarp genstand

For virkelig at kradse tandstenen væk, kan du vælge at bruge en hård og skarp genstand. Det kan f.eks. være en spids kniv, en neglesaks eller lignende. Det kan godt lyde meget voldsomt og noget som mange lige skal samle mod til sig før man begiver sig i kast med det.

Det virker meget voldsomt at stikke en neglesaks af metal ind i munden, vende den spidse ende mod tænderne og begynde at kradse. Der er selvfølgelig her også en rimelig begrundet risiko for at man får kradset hul i tandkødet, så det kommer til at bløde (og gøre ondt).

Der er også her mange som er bange for, om de kommer til at skade tænderne. Den risiko er dog mindre. Det man skal huske på er, at tændernes emalje faktisk er noget af det allerhårdeste i vores krop og noget som er svært at gennembryde. Så selvom man står med en spids metal genstand og kradser i emaljen, så efterlader det sjældent skader på tændernes emalje. Det anbefales dog kun at kradse på selve tandstenen og ikke bare give den gas på selve emaljen. Men risikoen er faktisk lille.

Men har du ikke lyst til at bruge disse uatoriserede metoder til at kradse på og fjerne tandsten i din mund, så kan du også købe et mere professionelt tandrensningssæt.

Køb et tandrensningssæt

TandrensningssætNår du er til tandlæge, så bruger de ofte en meget skarp metal pind. Den bruger de dels til at prikke i dit tandkød for at finde ud af om du har paradentose. Men de bruger den bl.a. også til at kradse tandsten af dine tænder. Med denne spidse og skarpe metal pind kan de meget præcist ramme lige præcis tandstenen og få kradset det væk fra tænderne.

Det er det allermest effektive værktøj til at fjerne tandsten med. Med lidt øvelse vil du selv kunne gøre det ligeså godt som din tandlæge gør det.

I et professionelt tandrensningssæt medfølger både metalpinde og et mini spejl, som du kan putte ind i munden, så du kan få et godt blik for bagsiden af dine tænder eller se hvordan tænderne langt inde i munden ser ud.

Mange er lidt nervøse ved at kradse i tænderne på denne måde. For ødelægger man nu også tænderne? Hertil er svaret, at medmindre du er ekstremt grov, så sker der ikke dine tænder noget som helst. Emaljen (overfladen) på dine tænder er simpelthen så hård og modstandsdygtig, så du skal være ualmindelig uheldig hvis du skal kunne kradse hul på den. Så tag det helt roligt.

Hvis du tager dine tænders sundhed alvorligt, vil det være en rigtig god idé at købe et tandrensningssæt. Det er ikke engang særligt dyrt.

Du kan købe et tandrensningssæt lige her.

Har du nogle spørgsmål til emnet tandsten, så stil gerne dit spørgsmål i kommentarerne herunder.

Comments

  1. Cathrine skriver

    Hej!
    Jeg har fulgt jeres guide i at fjerne tandsten derhjemme, og har fået fjernet dem! Det er super dejligt; men nu er mine tænder helt ru, der hvor tandstenene har været. Jeg tænker at tandlægerne plejer at pudse tænderne efter rensningen, men hvordan dælen gør jeg lige det herhjemme? Det er jo ikke særlig rart at gå rundt med ru tænder…

    • Majbritt skriver

      Jeg tror desværre du har kradset emaljen af. Øv for sådan en emalje kommer aldrig igen…

  2. Lider af tandsten,og begyndende paradentose,så danner meget let tandsten har droppet kaffe,te,og bandlyst det meste sukker fra min kost begyndt,at spise flere gnaveting,ost,nødder,knækbrød lign
    har prøvet,at kradse tandsten af en gang brugte laaang tid,og det var begrænset hva der kom af,og fordi det så let kommer ender jeg hos tandlægen,men tænder om der er andet jeg fx kan ændre på det jeg drikker,spiser for,at formindske dannelsen af tandstenene skammer mig meget over dem overfor bekendte,kæresten,og ikke mindst familien:(
    tror jeg har børstet tænderne for hårdt en årrække vidste desværre ikke bedre der,men det har helt sikkert smadret mine tænder har bla knækket en,og betalt for en kunstig er kun i start 30`erne…….

  3. Vibeke skriver

    Hos tandlægen bruger man nu ultralyd til at rense tænderne for tandsten – det er altså mere skånsomt end at bruge spidse instrumenter – de spidse tingester kan let beskadige tandoverfladen – det gælder både hos tandlægen og hvis man selv gør det

Speak Your Mind

*